Franšízoři přebírají finanční rizika

Ověřený byznys / Franšíza výrazně zvyšuje šance na dosažení podnikatelského úspěchu až na 80%.
Středa
27.12.2023
Jak se vyvíjí franšízový byznys v současné ekonomické a politické situaci? Vyhlídky na rok 2024 jsme probrali s Markem Halfarem z poradenské společnosti PROFIT system.
 

Jak se v posledním roce změnily podmínky pro franšízové podnikání?

V letošním roce jsme provedli průzkum trhu a výsledky nesou tíhu obtížné tržní situace. Dobrá zpráva je, že nedošlo ke snížení počtu franšízových konceptů na trhu, ale průzkum jasně identifikoval konkrétní problémy. Mezi nejvýraznější patří politická nejistota (válka v zahraničí), vzrůstající náklady na nájem, energii a v neposlední řadě pracovní sílu. Tím pádem franšízanti projevují větší opatrnost při investování, což komplikuje hledání vhodných kandidátů pro zakládání nových franšíz. V důsledku těchto výzev pozorujeme stále častější změny v obchodních modelech franšízových systémů. Není náhoda, že se v současné době nejrychleji rozvíjejí franšízové koncepty, které se vyznačují relativně nízkými investicemi a krátkým výpovědním termínem.

Jakým způsobem na to tedy franšízoři reagují? Jak se podmínky pro franšízanty mění?

Poskytovatelé licencí ve svých franšízových modelech čím dál více odlehčují franšízantům investiční břemena. Přebírají finanční rizika a někteří franšízoři snižují počáteční investice. V zahraničí je rovněž patrné, že franšízoři garantují franšízantům příjem po dobu nezbytnou pro úspěšný rozjezd jejich franšízy.

Které odvětví byznysu se rozšiřuje nejvíce?

Nejrozšířenějším oborem ve franšízingu je stále gastronomie, kde pozorujeme další rozvoj a vznik nových konceptů jak v ČR, tak na Slovensku. Kromě tradičních fast-food restaurací přicházejí na trh bistra, mobilní stánky spolu se službami rozvozu a take-away. Vznikají a rozšiřují se u nás franšízové značky jak českého původu, tak i zahraniční.

Proč považujete franšízové podnikání za perspektivní i v současné nároční situaci na trhu?

Bez ohledu na to, zda je krize či není, mnoho jednotlivců stále volí kariéru podnikání ve vlastní firmě. Pro franšízu se rozhodují nejen začátečníci, ale také zkušení podnikatelé. Obě tyto skupiny volí franšízu pro její bezpečnost, osvědčená řešení, efekt měřítka a podporu poskytovanou organizátorem systému. Nejen v Česku se potvrzuje, že franšíza výrazně zvyšuje šance na dosažení podnikatelského úspěchu. Statistiky ukazují, že 80 % franšízantů stále působí na trhu po dobu 5 let, což je výrazný rozdíl oproti pouhým 20 % úspěšnosti firem, které se rozhodnou podnikat samostatně bez podpory franšízy. Z nedávného průzkumu v potravinářském odvětví vyplývá, že 92 % jednotlivců, kteří se rozhodli podepsat franšízovou smlouvu, bylo na konci smluvního období plně spokojeno s výhodami a podporou poskytovanou franšízorem.

Na čem podle vás záleží úspěch nového franšízanta?

Úspěch franšízové sítě závisí na úspěchu jednotlivých franšízových partnerů v regionech. I když je podnikání díky franšízingu jednodušší, je potřeba, aby provozovatel franšízy znal místo svého působení, byl silně motivovaný a samozřejmě nadšený pro produkt nebo službu, které nabízí. Často se zájemci o spolupráci franšízorů ptají, zda bude v jejich místě – lokalitě – daná franšíza fungovat. Většinou se jim dostane odpovědi, že to záleží ve velké míře nebo především na jejich odhodlání a dovednostech.

Které koncepty vás v poslední době zaujaly a mají podle vašeho názoru perspektivu?

V posledních měsících jsme pracovali na několika zajímavých projektech, mezi nimiž mě zaujala maloobchodní síť potravin, která již v ČR působí, ale svůj další rozvoj plánuje pomocí franšízingu. V této obtížné době dokáže nabídnout koncovým zákazníkům zvýhodněné ceny potravin a zajímavé finanční ohodnocení pro franšízanta. Věřím, že další potravinářský řetězec pomůže snížit ceny potravin pro koncové zákazníky. Ze zahraničních firem, které vstupují na náš trh, je to například ukrajinská franšíza Dnipro-M. Dovede nabízet propracované služby a asi o dvacet procent nižší ceny nářadí, což má u národa kutilů potenciál na úspěch. 


Marek Halfar, jednatel PROFIT system franchise services / „Franšízové podnikání ovlivňuje politická nestabilita a vysoké ceny energií. Franšízoři proto pomáhají zájemcům s počáteční investicí."

Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017