Otevíráme kavárnu s výběrovou kávou

Změna je byznys / Minimálně jednou za měsíc mění Meron původ kávy ve svých kavárnách. Vždy jde ale o dlouho vyhledávané odrůdy z různých rodinných farem a pěstované tradičně v komunitách věnovaných kávovým plantážím.
Středa
11.01.2023
Snem mnoha začínajících podnikatelů v gastronomii je mít kavárnu, která je něčím jiná, originální. Díky franšíze nemusí být nesplnitelným.
 

Přímo z Rumunska na tuzemský trh totiž míří kavárenský koncept Meron, kteří tamní milovníci kávy znají již od roku 2015. Právě tehdy totiž zahájila provoz první kavárna tohoto konceptu v rumunské Kluži. Aktuálně má značka na domácím trhu 20 poboček, polovina jich je provozována franšízovými partnery.

Čím se kavárny Meron liší od většiny klasických kavárenských řetězců? Dá se říci, že tím zásadním – kávou. Společnost totiž nakupuje kávová zrna přímo od farmářů, která pak praží ve vlastní Meron Roastery v transylvánské Kluži. Ambicí značky pak je rozšířit své jméno i do dalších zemí prostřednictvím franšízových licencí. A to včetně Česka a Slovenska. „Velmi nás zajímají některá větší evropská města. Během pandemie došlo k problémům s uzavřením hranic, což zpomalilo mezinárodní expanzi. Pravdou ale je, že jsem vedla několik rozhovorů se zájemci o licence za hranicemi Rumunska. V současné době se kromě Česka a Slovenska zajímáme také o Velkou Británii, severní Evropu, Španělsko, Rakousko, a dokonce i Dubaj, která projevuje rostoucí zájem o speciální kávu,“ prozrazuje Crina Ciocian, Managing Partner a šéfka Business Development franšízové sítě Meron.

Podpora pro dosažení úspěchu

Zájemce i franšízu Meron musí být ochoten investovat zhruba 100 až 120 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 až 3 miliony Kč, a také vyhovět dalším požadavkům franšízora. Ten totiž do svého franšízového týmu hledá podnikatele s pozitivním myšlením a silnými vůdcovskými schopnostmi. Měli by také mít schopnost inspirovat, povzbuzovat a vést svůj tým ke společnému cíli. Vyžadovány jsou dobré komunikační schopnosti a také silná vůle a schopnosti sebeřízení. Každý franšízant pak musí dodržovat zásady, systémy a procesy franšízora.

Zájemcům o licenci předá franšízor veškerého know-how formou franšízového manuálu, jehož dodržování je prvním předpokladem úspěchu podnikání pod touto značkou. Zároveň se franšízant může opřít o podporu od poskytovatele licence v mnoha ohledech. Velmi důležitou část tvoří v tomto ohledu design samotných poboček. Cílem franšízora totiž je navrhnout prostor kavárny a zejména části, kde se připravuje káva, tak, aby korespondoval s procesy, které na provozovně probíhají. Díky tomu se zlepší i pracovní prostředí v jednotlivých pobočkách.


Vlastní kavárny i distribuce kávy / Z dlouhodobého hlediska chce mít Meron zastoupení v pěti nebo šesti velkých evropských městech. Dalším cílem je zvýšit komerční prodej kávy z jeho pražíren po celé Evropě.

Populární na fóru

Dotazník regionální produkty a gastroturismus

Dotazník je anonymní a zabere max. 5 min. Jeho vyplněním mi velmi pomůžete při psaní mé bakalářské práce. Děkuji! (dotazník je dostupný do 12. 4. 2022) odkaz...

1 komentář(e)
posledni 07.01.2022
Taco Bell na cestě k vrcholu

Byl bych moc rád kdyby se Taco bell nastěhoval i k nám do Česka třeba do Prahy.

1 komentář(e)
posledni 05.08.2021
Úspěšný rok pro Subway

Jedná se o další z PR článků společnosti SUBWAY a snahu nalákat nové frenšízanty. V uplynulých dvou letech přišel tento řetězec v ČR o 9 restaurací. V roce...

1 komentář(e)
posledni 13.02.2020
Subway vidí potenciál na benzinkách

Čr není Polsko. Situace v SUBWAY je zde nyní zcela jiná. Pobočky v ČR většinou velice rychle končí. Asi nejlepším příkladem je restaurace SUBWAY v Říčanech....

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Subway vidí potenciál na benzinkách

a

2 komentář(e)
posledni 10.10.2019
Franšíza McDonald’s? Doživotí

Dobrý den, mohl bych vědět kolik je zhruba roční obrat?

1 komentář(e)
posledni 03.02.2018
Sushi v Česku jde

Chtěla bych do Ústí nad Labem zavést sushi bar, zde nic není a lidé by to uvítali.

1 komentář(e)
posledni 29.10.2015
Komunikace je základ

The PUB v Karlíně, který provozuje právě pan Žemlička, můžu vřele doporučit každému, kdo má rád příjemnou obsluhu, originální interiér, tankové pivo,...

1 komentář(e)
posledni 21.09.2015