Petr Hrubý: Cílem je úspěch lidí ve firmě

V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem BrokerPOINT. Jde o koncept na principu franšízingu, který dala firma dohromady ve spolupráci s mBank.
Středa
09.12.2015
Petr Hrubý vybudoval před 17 lety firmu Broker Consulting na zelené louce, bez investorů. Je toho názoru, že každý může v pracovním životě dosáhnout všeho, co chce. Stačí vůle, aktivita, nadšení a schopnost brát problémy jako výzvy.
 

Společnost Broker Consulting jste založil v roce 1998. Co vás k tomu vedlo?

Vedla mě k tomu především situace na trhu. Klientům vládly pojišťovny a finanční domy. Klienti nezískávali kvalitní službu na základě svých potřeb. Byli obětí kampaní – co se zrovna mělo na pobočce prodávat, to dostali. Ať už životní pojištění, účet nebo úvěr. Jak se o peníze skutečně dobře starat věděla jen hrstka lidí. Viděl jsem v tom příležitost na trhu. Chtěl jsem klientům radit objektivně, individuálně a nezávisle. Postupem času se to ukázalo i jako velmi dobrý podnikatelský záměr. Nejen naše firma, ale také ostatní společnosti podobného typu začaly růst. Náš růst je nepřetržitý již 17 let a blížíme se k miliardovému obratu za poskytnuté služby za jediný rok.

Jaké byly vaše úplné podnikatelské začátky?

Vzpomínám si, že mě jako zaměstnance štvalo, jak mizivou šanci jsem měl ovlivnit svými výsledky svůj plat. V odvedené práci a příjmu nebyla přímá úměra, a to mi nepřišlo spravedlivé. Proto jsem začal podnikat, respektive pracovat na živnostenský list jako finanční poradce v jedné společnosti. Časem jsem vedl velký tým lidí. Opravdové podnikání ale začalo až s Broker Consulting.

Pochyboval jste, že uspějete?

Věřte tomu, nebo ne, ale nepochyboval. Když jsem měl v týmu 100 lidí, kteří na mě spoléhali, tak museli ze mě cítit, že to dokážeme. V úspěch jsem naprosto věřil i proto, že jsem měl kolem sebe výborné kolegy. Navzájem jsem si dávali sílu. Řada z našich dnešních ředitelů pochází i z tohoto období.

Myslíte si, že podnikatelé začínající ve vašem oboru to dnes mají jednodušší, nebo naopak?

Ano i ne. Hodně věcí je dnes jinak. Moderní technologie nabízejí úplně jiné možnosti. Mění se i témata, která klienti řeší. Například v roce 1998 byly hypotéky téměř nedostupné, vládlo stavební spoření, velmi jednoduchý produkt. Dnes vládnou investice a právě hypotéky, odborně velmi náročné produkty. Každá doba má své příležitosti a hrozby. Ale velkou devízou dnešní doby jsou nové možnosti podnikání. Vezměte si jen pro úvahu náš nový projekt BrokerPOINT. Je to velké zjednodušení startu podnikání, franšízant nachází určité jistoty, které jsem při začátku na zelené louce rozhodně neměl. Vstup do franšízového konceptu je pro něj zárukou i důkazem, že podnikání funguje a stojí to mnohem méně peněz.

Celý rozhovor najdete v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 04/2015.