MBE staví na individulálních službách

Saša Cvetojević, master-franšízant Mail Boxes Etc. / „Výhodou pro franšízanty je široká nabídka služeb, která obstojí i v různých krizích. Výsledky sítě i po pandemii covidu nám dávají zapravdu."
pondělí
13.11.2023
Mail Boxes Etc. je franšíza pro ty, kteří hledají podnikání s mezinárodním úspěchem. To je případ i Saši Cvetojeviče, master-franšízanta pro jadranský region. Co zájemcům radí?
 

MBE je franšízová síť servisních center,  kompletně vlastněná a řízená nezávislými podnikateli. Poskytují pronájem poštovních schránek, balící a doručovací služby. Poskytují také tiskové a kopírovací služby s přesahem do marketingu, například grafické návrhy, tisk a průmyslový tisk. V současné době existuje již 1800 těchto center ve 45 zemích. Jejich činnost i vize do budoucna nám představil master-franšízant Saša Cvetojević. 

Můžete popsat svou cestu master franšízanta pro Mail Boxes Etc.?

První obchod MBE jsem otevřel v dubnu 2018 a za tu dobu se mi podařilo rozšířit podnikání v Chorvatsku na 24 podepsaných poboček ( 22 je již v provozu) a otevřít další 4 v jadranském regionu. MBE Adriatic byla oceněna jako nejrychleji rostoucí zahraniční franšíza v Chorvatsku pro rok 2021 a 2023.

Co odlišuje Mail Boxes Etc. od jiných příležitostí v oblasti franšíz a jaké výhody nabízí franšízantům na úrovni master?

Koncept MBE mě začal zajímat, když jsem zjistil, kolik možností budu mít pro rozvoj podnikání. Náš franšízant má několik zdrojů příjmů a díky tomu je mnohem méně zranitelný v krizi. Například během pandemie covidu naše prodejny ztratily téměř všechny zákazníky přímo v místě prodeje a tiskový a kopírovací byznys značně klesl, protože mnoho našich zákazníků bylo nuceno uzavřít své provozy. Oproti tomu ecommerce zažila silný vzestup. Takže náš segment B2B balení a odesílání značně posílil a naše služby byly velmi žádané. Pronájmu poštovních schránek se také dařilo, protože lidé méně cestovali a potřebovali pracovat na dálku. 

Nejzajímavější je, že i nyní, jako již rozvinutá síť MBE, máme stále mnoho možností, kde zvýšit obraty. Téměř každý nový zákazník je příležitostí k učení a implementaci některých nových zdrojů příjmů. Stát se naším franšízantem, to znamená mít možnost vstoupit do logistického byznysu i bez předchozí zkušenosti. Logistika, zejména ta, kterou MBE poskytuje, je dnes potřebnější než kdy dříve, protože nabízí skutečně dobře zacílená řešení pro problémy klientů. V rušném světě logistiky, který je ovládán plně automatizovanými řešeními, ostatní poskytovatelé jednoduše nejsou schopni přizpůsobit se zákazníkovi a naplnit velmi specifické potřeby. Tento přístup, individuální a osobní, je v dnešní době těžké najít. Proto jsou mnohé společnosti ochotny ochotni platit vyšší cenu, aby své problémy opravdu vyřešili.

Takže jako místní franšízant – majitel MBE obchodu, můžete nastartovat podnikání v odvětví služeb. I když většinou pracujete s fyzickými předměty, jako jsou balíky, řešíte skutečné potíže, které někteří zákazníci mají. A nejenže za to zaplatí, ale také projeví vděčnost a někdy dokonce napíší osobní poděkování. Můžete vstoupit na trh vyzbrojeni know-how odvozeným z více než 40 let zkušeností nasbíraných z více než 1800 poboček rozmístěných po celém světě.

V čem je podle vás Mail Boxes Etc. atraktivní obchodní příležitostí pro potenciální master-franšízanty v České republice?

Pro master-franšízanta existuje příležitost k růstu sítě poboček a vytvoření silného národního hráče v oboru specializované logistiky. Samozřejmě, existují konkurenti, ale pro mě to vždy byla známka silného tržního potenciálu. Nemusíte vynalézat kolo, stačí lokalizovat a implementovat osvědčené postupy, které již byly ověřeny MBE v jiných zemích.

Vím něco málo o českém/slovenském trhu a vím, že e-commerce, doručování v den objednání, kurýři a další logistické společnosti jsou zde rozvinuté, ale já bych to viděl jako příležitost. MBE je jakýmsi zprostředkovatelem a je tu potřeba spojit služby většiny stávajících hráčů na trhu, aby bylo možné využít jejich rigidní postupy a nedostatečnou orientaci na individuální zákazníky. Toto je prostor pro MBE a s novými logistickými službami.

Pokud jde o růst a expanzi, jaké jsou krátkodobé a dlouhodobé cíle pro Mail Boxes Etc. v oblasti kolem Jadranu?

V nejbližších letech chceme otevřít několik dalších poboček v Chorvatsku, abychom byli schopni nabídnout síťové služby globálním a místním zákazníkům. Musíme se více zaměřit na exportní zásilky, protože za posledních pět let jsme se stali jedním z top 5 zákazníků největších národních kurýrů a patříme také do top 5 výběru pro majitele internetových obchodů (podle průzkumu provedeného Chorvatskou eCommerce Association).

Dlouhodobě se potřebujeme více zaměřit na růst MBE regionálně, především otevíráním nových poboček ve Slovinsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině. Musíme pomoci našemu místnímu franšízantovi pro Severní Makedonii otevřít pilotní obchod ve Skopje a musíme zřídit alespoň jednu pobočku MBE v Černé Hoře a Kosovu.


Centra logistiky i tisku / Konkurenční výhodou franšíz Mail Boxes je schopnost poskytnout personalizované služby na míru. Vstoupit chce i na český a slovenský trh.