Nehledejte odvahu, tu máte v sobě. Stanovte si jasné cíle, plánujte a jděte do toho naplno. Vrátí se vám to, radí svým následovníkům franšízantka Marcela Kutláková.
Úterý
10.10.2017
Marcela Kutláková převzala před rokem v Českém Krumlově pobočku Partners market, a slaví úspěchy. Je spokojená, i když vedení franšízy je pro ni někdy náročné.
 

Před lety přitom nic nenasvědčovalo tomu, že se Marcela Kutláková z rodičovské dovolené nevrátí na své původní místo ve firmě, a místo toho odvážně vstoupí do zcela neznámých vod finančního poradenství. Jak ale sama přiznává, vždycky šla do všeho po hlavě a naplno. Studovala původně chemii, poté pět let pracovala jako zaměstnankyně v hotelu, a dalších sedm let se naplno věnovala rodině, a pomáhala manželovi s podnikáním a účetnictvím.

Zatímco její manžel se po letech podnikání vrátil do zaměstnaneckého poměru, Marcela Kutláková ho vystřídala. „Potřebovali jsme refinancovat hypotéku a dostali kontakt na Dagmar Pechovou z Partners. Pamatuji se, že se mi hrozně líbilo, jak přirozeně s námi mluví. Důkladně se vyptala na naši finanční situaci, zajímala se o naše představy do budoucna. Tehdy jsme pochopila myšlenku finančního poradenství – mít člověka, který vás provede světem financí. Celé setkání pro mě bylo emočně silné, a když se paní Pechová během schůzky zmínila, že v Partners hledají lidi, začalo mě to lákat. Chvíli jsme přemýšlela, za týden jí zavolala a přihlásila se na seminář,“ vzpomíná dnes na svůj start u Partners v roce 2011.

Podobně jako ostatní začínající finanční poradci, našla před lety své první klienty ve svém blízkém okolí. „Každý z rodiny, koho jsem tehdy oslovila, je klientem dodnes. Musím říct, že v tomhle směru se mi vždycky dařilo," vysvětluje. Za cíl si v počátku kladla stát se manažerkou s vlastní obchodní sítí. „Na pozici manažera jsem se dostala během tří let od nástupu do Partners. Pod sebou jsme měla čtyři lidi. Bohužel, tenkrát jsem neměla příliš šťastnou ruku při jejich výběru. Protože jsem puntičkář a precizní člověk, čekala jsem to samé i od nich a za žádnou cenu nechtěla ze svých nároků polevit. Dnes vím, že to byla chyba," vzpomíná Marcela Kutláková.

Investice a odvaha se nevrací jen v penězích

Své původní rozhodnutí změnila. Spíše než budování týmu, se chtěla co nejvíce věnovat svým klientům. Když přišla nabídka na převzetí pobočky v Českém Krumlově, váhala jen chvilku. Moci radit svým klientům s osobními financemi, i těm, kteří přijdou jen tak z ulice, ji vyhovuje víc. Je spokojená, i přestože její práce vyžaduje hodně času i trpělivosti. „Jsme jako pobočka na startu a je třeba se podnikání věnovat naplno. Jde o práci náročnou na čas i na psychiku. Přesto se každé ráno nemohu dočkat, až přijedu do marketu, pozdravíme se s kolegy a půjdeme makat," říká pohledná a sympatická mladá žena. Aktuálně ji zaměstnává především personální doobsazení, z 10 míst ve franšíze jich má obsazených zatím 7.

Na vstupní investici si musela částečně půjčit, a stále na ni vydělává. Ještě loni v říjnu, když pobočku přebírala, měla ztrátu milion a půl, od ledna je ale franšíza díky Marcele Kutlákové na provozní nule. Jak tvrdí, odvaha riskovat se jí vyplácí i v jiných směrech. „Každý den se mi investice vrací tím, že mě práce neskutečně baví a naplňuje," tvrdí. Nejvíce problémů ji v začátcích přinášel do života výlučný systém řízení pobočky ve franšízové síti. „Úplně nejtěžší bylo tzv. přepnout hlavu na zcela jiné podnikání, než jsem byla zvyklá ve smyslu toho, že veškeré zázemí a péči o nás zajišťovalo ředitelství a centrála. Velmi náročné bylo ale i naučit se metodiku banky UniCredit Bank, proškolit se na pro mě zcela nové systémy. Dále náročné bylo - a stále je - také neuspokojit se s výkonem pobočky, jako takové a neustále chtít více a posouvat se dál," vypočítává své vlastní slabiny.

Jasná volba bez váhání

Stejně jako jiní podnikatelé i franšízantka Partners v Krumlově vidí jako základ pro svůj podnik kvalitní personál. Po svém vlastním vzoru hledala mezi známými i svými klienty, a jeden z nejnáročnějších úkolů při rozjezdu pobočky má tak již téměř splněný. „Další věc, které se chci v nejbližších měsících naplno věnovat, je navázání spolupráce s poradenskou sítí Partners. Jednoduše řečeno, chtěli bychom získat od poradců klienty, o které se nestíhají starat v plné šíři. My je umíme doplnit. Franšízy jsou ostatně na dlouhodobý servis nastavené daleko lépe. A pokud bych se měla podívat ještě pár let dopředu, pak bych určitě chtěla zkusit rozjet další franšízu v jiném městě," nastiňuje své další plány.

Co ji podnikání dosud vzalo, a co naopak dalo? „Nevzalo nic, v tom mám jasno! A co dalo? Mnoho kamarádů, skvělých kolegů, super klientů. Nechci, aby to vyznělo jako klišé, ale mám za zády jedinečnou společnost s úžasným byznysem, nadčasovým jednáním, znalostmi a vzděláním," dodává s tím, že Partners pro ni vždy byli jasná volba, a o jiném konceptu nikdy ani na moment nezauvažovala. Jako spokojená klientka a posléze zkušená finanční poradkyně se s konceptem Partners market měla možnost seznámit ještě před tím, než se rozhodla pro účast na franšízovém systému. I přes takřka nulovou podnikatelskou zkušenost tak měla tušení, do čeho jde, a jak sama přiznává, realita předčila veškerá její očekávání v tom nejlepším smyslu.


/1/
zobrazit více